.

divendres, 9 de gener del 2009

La Glockner Man d'Àustria

Es tracta d'una ultra maraton de 1.025km amb 15.743 mtrs. de desnivell (pels aventurats...)
37 hores va tardar el primer l'any passat

De fet l'he trobat buscant informació del cim Glossglockner, el pic més alt d'Austria i on hi ha la Carretera Alpina més alta d'Europa (jo hi vaig estar d'statge à l'Hotel que hi ha dalt de tot intentant aprendre alemany un llunyà mes de Juliol)
La carretera que hi puja fins al mirador fou inaugurada al 1935.
És tracta d'una carretera de peatge que uneix Zell am See (regió de Salzburg) amb Heiligenblut (Carintia).

El primer tram de la carretera arriba fins el cim de l'Edelweisspitze i el segon fins la terrasa panoràmica de Franz Joseph Höhe des d'on es contempla molt proper el Grossglockner que amb els seus 3.797mtres. és la muntanya més alta d'Austria, rodejada de mites i llegendes d'alpinistes.

La regió muntanyenca que rodeja el Grossglockner forma part del Parc Nacional del Hohe Tauern , un dels més importants d'Austria i el més gros dels Alps.

La carretera, prodigi de la ingenieria, d'uns 45 km. al tramo de peatge, és una carretera que a l'hivern està tallada per la neu ja que discorre per damunt dels 2.500 m. al su punt mé alt. Es va tardar 5 anys en construir-la amb més de 3.000 obrers que treballaven de juny a octubre. Les operacions per netejar la neu després d'hivern duren tres o quatre setmanes, als anys 30 es tardaven dos messos. Segons la quantitat de precipitacions i la quantitat de neu transportada per les freqüents tempestes violentes, la capa de neu als punts alts de la carretera pot variar entre els 5 i els 20 metres. Els costos de manteniment de la carretera són molt elevats i justifiquen els 28 euros que us cobraran per pujar-hi en cotxe, gratutït si us animeu a fer-ho en bicicleta).