.

dijous, 23 de setembre del 2010

Purito, 1r Catala líder mundial UCI: "A Catalunya no tenim res"


A Parets del Vallès ha estat distingit amb la medalla de la ciutat. El diumenge participarà en una festa popular per promoure l'ús de la bicicleta. Quim Rodríguez, el flamant número u del rànquing mundial, el cap de files de la formació russa Katusha, s'ha convertit en l'orgull de tot un país.
Des de la seva talaia, l'escalador que ha aconseguit triomfs en la Volta, el Tour i la Vuelta, reconeix que el ciclisme català viu el seu moment més dolç però també subratlla que “el fet que tants corredors d'aquí estiguin al màxim nivell no té la menor influència perquè a Catalunya no tenim gens. Tondo, Fletxa, Florencio o jo correm en equips estrangers. I és una llàstima”.
Quim Rodríguez va explicar que va haver de recórrer a les seves influències per aconseguir que David De la Cruz donés el salt a un equip de categoria continental (Caixa Rural) perquè aquí no tenia on anar. L'exemple li ha servit per advertir que “cal intentar donar una sortida als ciclistes que treballen des de la base perquè pot ser que dins de cinc o deu anys no tenim res”. El vallesà va explicar l'ambiciós pla que desplegarà Katusha, amb seu a Itàlia, en el 2011: “Formaran equips en categoria continental, amateur, sub’21, cicle-cross, fèmines i mountain bike. El seu projecte inclou formar a més de 200 corredors. Katusha serà un dels conjunts que millor tracti la base”.
Després d'ampliar el seu contracte amb l'equip rus, una de les primeres decisions que va prendre va ser repescar a Alberto Losada i Dani Moreno “per formar una pinya de cara als grans reptes de la temporada”. Quim Rodríguez va reconèixer que “córrer el Tour i la Vuelta se m'ha fet llarguíssim. Vaig fer una mica de teatre al final perquè anava molt, molt just. De no haver corregut el Tour, segur que hagués tingut més possibilitats de guanyar la Vuelta. Des del 2008 feia el Gir i arribava bé a l'última setmana de la Vuelta, però aquesta vegada l'espurna ha anat baixant”.
L'experiència del 2010 ha estat tan intensa que no la canvia per res del món. Va assumir el lideratge d'un equip que no coneixia, va exercir la seva autoritat des d'una posició desconeguda, va imitar ‘rols’ que hi havia vist en els seus equips anteriors, va prendre decisions delicades i va debutar en el Tour en gran: “Ara ja sé el que és. Ja veurem si torno. En el 2011 vull arriscar-ho tot per intentar guanyar una gran. M'és igual centrar-me en el Giro, el Tour o la Vuelta. Crec que puc aspirar a tot, però haig de ser caut en l'elecció. Primer m'esperaré al fet que presentin els recorreguts de les proves per veure com s'adapta millor les meves condicions. I després aniré a per la victòria”.
Al Katusha li han donat carta blanca. Durant l'hivern pensa treballar el seu punt feble, les cronometrades, tant en l'aspecte tècnic com en el físic. Està convençut que compta amb un bon marge de progressió, imprescindible per fer realitat les seves ambicions. Quim Rodríguez va reconèixer ahir que acabar l'any com a número u és la culminació de “una labor de mesos ja que he hagut d'estar al cent per cent tota la temporada”.

Surt de la Vuelta com hi havia previst, amb la condició de número u de la Unió Ciclista Internacional. La seva victòria d'etapa en Peña Cabarga, el mallot de líder de la carrera i la cambra posada de la classificació final per darrera de l'italià Vincenzo Nibali, Ezequiel Mosquera i Peter Velitz, li han donat 69 punts més que a Alberto Contador, el guanyador del Tour. És la primera vegada que un ciclista català aconsegueix un estatus que premia la regularitat. I el que és millor, acabarà l'any com a líder del rànquing UCI. El fet que Comptador hagi donat per finalitzada la temporada i que el cap de files de Katusha disposi de 148 punts d'avantatge sobre Luis León Sánchez, li situen a una distància inassolible per a la resta. La formació russa, en el seu segon any d'existència, pensa rendibilitzar amb magnificència l'etiqueta de nombre 1 mitjançant una important campanya publicitària. A Llombardía, el 16 d'octubre, el ciclisme internacional li rendirà tribut en la cerimònia anual: “Hi ha victòries en la vida que queden per sempre i aquesta és una d'elles. El 2010 serà inoblidable. Per a mi no hi ha millor premio que aquest, que reconeguin que has estat el millor durant tota una temporada”, diu el ciclista.
Però la factura no ha trigat a arribar. Quim Rodríguez ha renunciat al Campionat del Món que es disputarà el 3 d'octubre a Austràlia. L'escalador de Parets del Vallés es va reunir amb el seleccionador, José Luis De Santos per comunicar-li que havia acabat la Volta esgotat i que no se sentia en condicions d'ajudar a Oscar Freire en una clàssica d'eliminació. El seu calendari ha estat devastador: “El més fàcil hauria estat callar i córrer, però José Luis m'ha agraït la meva sinceritat. La veritat no podia anar amb aquestes sensacions”. Rubén Plaza el substituirà i Ivan Gutiérrez passarà a disputar la contrarellotge.
Al TÚNEL DEL VENT...
Quim es prendrà un respir per gaudir de la família, a pesar que el treball se li amuntega: “Jo només dic que en el 2011 veureu un corredor diferent. El que va ocórrer en Peñafiel no tornarà a passar. Vaig entrenar en contrarellotge fins al Tour però després em vaig relaxar, perquè anem a enganyar-nos. En aquella etapa vaig haver d'adaptar-me jo a la ‘bici’ i això no pot ser. A Katusha són conscients que cal millorar aquest aspecte, així que anirem al túnel del vent, no sé si a Sant Diego o a Vitòria, a l'Epsilon de Joan Viladelprat, i d'acord amb el resultat modificarem la posició per dissenyar una ‘bici’ a mesura. A partir d'aquí, sessions de velòdrom i treball tècnic.
Al 2011 encara seré més ambiciós, però necessito temps. Triaré el meu programa d'acord amb els recorreguts de les tres grans”.
Rànquing mundial UCI
1. Joaquim Rodriguez (Katusha) 551 punts
2. Alberto Contador ( Astana) 482
3. Luis Leon Sanchez ( C. d’Epargne) 403
4. Cadel Evans (Austràlia / BMC) 390
5. Robert Gesink (Hol / Rabobank) 369
6. Vincenzo Nibali (It/ Liquigas) 340
7. Philippe Gilbert (Belg / Omega Pharma) 337
8. Ryder Hesjedal (Canadà / Garmin) 307
9. Tyler Farrar (O.S. / Garmin) 306
10. A.Vinokourov (Kazakhstan / Astana) 283
11. Samuel Sanchez (Euskaltel) 261
12. Andy Schleck (Lux / Saxo Bank) 258
13. Fabian Cancellara (Swit / Saxo Bank) 254
14. Frank Schleck (Lux / Saxo Bank) 230
15. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky) 228
16. Denis Menchov (Rússia / Rabobank) 221
20. Ivan Basso (It /Liquigas) 206
28. Xavier Tondo (Cervelo) 171
30. Carlos Sastre (Cervelo) 162
EQUIPS
1. Astana (Kazakhstan) 986 points
2. Liquigas (Italy) 946
3. Saxo Bank (Denmark) 945

(Diari Sport, 23.09.10)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres!!
Sincerament molt bona l'entrevista, però m'han sorprès algunes paraules. Jo sóc català, però una cosa es una cosa i una altre: de la Creu (el seu cognom es de la Cruz), la Volta (la volta és la volta i la Vuelta es la Vuelta), Gir (Giro), Comptador... Fins hi tot fa riure!

Perque ens respectim hem de respectar!

Sense acritud!! Salutacions!

Borja

PD: Suposo que l'entrevista no es vostra directament, però bueno, es una cosa que m'ha sobtat molt.

sicsu71 ha dit...

Merci Borja...
l'escrit és del Sport (com pots veure) i la traducció d'Internet (Com pots imaginar)...
S'agraeix el comentari perque tens raó que fa riure...
... i ara mateix ho corregeixo perque no comenci a fer plorar.
Salut